Home » Rohda 2 en het einde van het bekeravontuur

Rohda 2 en het einde van het bekeravontuur

Door Kees van der Wilk | 3 april 2016 | Wedstrijdverslagen

Het is inmiddels alweer een paar dagen geleden dat de mannen van Rohda 2 in de 1/8 finales van de beker speelde. De uitslag heeft u inmiddels misschien al meegekregen en anders wist u waarschijnlijk al genoeg toen er enkele dagen na de wedstrijd nog steeds geen verslag te lezen was.

De wedstrijd van 29 maart 2016 was er eentje met de titel: “de laatste strohalm” oftewel willen de mannen van trainer Verweij nog wat van het seizoen maken, dan moet deze avondwedstrijd in de 1/8 finale gewonnen worden. Stiekem werd er al door een enkele spelers gerekend hoeveel wedstrijden het nog  waren tot de finale. Enkele spelers van Rohda 2 wisten mooie geschiedenisverhalen te vertellen over een verloren bekerfinale van het toenmalige “vriendenelftal” Rohda 7. Andere waren vooral aan het terugblikken op 40 jaar Rohda.

Een wedstrijd op een doordeweekse dag, in de avond, het vergt een hele andere voorbereiding dan de “normale zaterdagwedstrijden”, waar er normaal gesproken getraind zou worden, moest er nu een wedstrijd gewonnen worden. De wedstrijd werd gespeeld in Capelle, bij de plaatselijke vv.

De wedstrijdselectie zag er als volgt uit: Kok, van Barneveld, Lok, Verdoold, Hans, L. Laurens, Bouwman, van de Werf, Den Boon, Weerheim, Bos, Bottenberg, Berends, Kleuver, Cerimovic en van Leeuwen. Een goede teller komt uit op 16 spelers en zal 1 opvallende naam in dit lijstje zien.

De koude oorlog begon deze avond al vroeg. Rohda 2 mocht zich om gaan kleden in een oude vervallen kleedkamer, die bedoeld was voor pupillenelftallen. Gezien de grote van de selectie werd er dan ook van 2 kleedkamers gebruik gemaakt. Gezien het nieuwe clubgebouw en de daaraan vast gebouwde nieuwe kleedkamers was dit een opmerkelijke beslissing. Maar Rohda 2 incasseerde het.

De wedstrijd werd door Rohda 2 fel begonnen en de eerste klap in de wedstrijd werd dan ook uitgedeeld door de blauwhemden. Na fel afjagen werd er door 1 van de Rohda spelers goed afgewerkt. 0-1. Rohda 2 bleef de betere en wist binnen het kwartier ook de 0-2 te maken, echter werd dit doelpunt na 1,5 minuut wachten weer teruggedraaid. Nadat de scheidsrechter het doelpunt gegeven had en naar onze mening beoordeeld had dat de grensrechter onjuist vlagde, besloot hij toch nog even te gaan overleggen. Gezien het Capelse bloed van scheids en grens werd er besloten om het eigen doelpunt af te keuren. Er zou namelijk een paar meter zijwaarts een Rohda speler hinderlijk buitenspel hebben gestaan, zonder dat hij op dat moment ook maar deelnam aan het spel.

Discutabel, zo zou ik dit heel netjes willen omschrijven.

Rohda 2 was de draad kwijt en was van mening dat de scheidsrechter een 12e Capelle speler was gaan spelen. De scheidsrechter kon geen juiste beslissing nemen of de spelers van Rohda, lieten na de beslissing, in woord en gebaar weten dat deze niet juist was. Een reactie die natuurlijk alleen maar meer tegenstand oproept en ertoe leidde dat voetbal niet meer de boventoon voerde. Het niveau van Rohda daalde en leidde uiteindelijk ook tot de 1-1 en de 2-1. Nadat Rohda ook nog met 10- man kwam te spelen, door een gele kaart van Lok, leek het bekeravontuur helemaal ten einde.  Maar zonder verdere schade werd de rust bereidt.

De 2e helft moest er uit een ander vaatje getapt worden en dat gebeurde ook. Er was besloten om wat minder te gaan klagen en het goede spel van het 1e kwart van de wedstrijd weer op te pakken.

Dit lukte niet helemaal, al werd wel 3x het aluminium geraakt, het beste spel van Rohda werd niet geëvenaard.

De genadeklap leek dan ook 10 minuten voor tijd te vallen. 3-1. Na een aanvallende wissel en een wederopstanding in de laatste 6 minuten, met wat geluk. Werd het dan toch nog 2-3 en eventjes later 3-3. Het eindsignaal klonk.

Waar in een “normale wedstrijd” nu de handen geschud zouden worden, moest er in deze wedstrijd een winnaar komen. De winnaar zou bepaald worden door een strafschoppenreeks, iets wat ook wel een loterij wordt genoemd.

Helaas was de thuisploeg hier iets beter in, en eindigde de strafschoppenreeks in 5-3. Rohda 2 kon teleurgesteld huiswaarts. En zou deze wedstrijd mee moeten nemen ter lering. De stadse jongens waren slimmer in het bespelen van de scheidsrechter, door vaak voor het fluitsignaal te klagen en niet zoals de mannen van Rohda, na een fluitsignaal.

Tot slot wil ik nog een opmerkelijk voorval voorafgaande aan de wedstrijd benoemen. Waar iedereen vrij is om een wedstrijd van Rohda 2 te bezoeken, was er een spelersvrouw die vooraf bij de aanvoerder om toestemming kwam vragen. Belachelijk natuurlijk! Vrouwen langs de zijlijn zijn natuurlijk altijd welkom. 😉

Het seizoen van Rohda 2 is als een nachtkaars uitgegaan. 6 wedstrijden nog, maar er wordt nergens meer omgespeeld. De uitdagingen en doelstellingen zullen de spelers zichzelf op moeten gaan leggen. 6 wedstrijden winnen, dat zal de doelstelling moeten zijn!