0172 - 614959 Broekveldselaan 2, Bodegraven
Home » Coalitie opereert als een regentenclub met dovemansoren

Coalitie opereert als een regentenclub met dovemansoren

Door Bestuur Rohda'76 | 29 januari 2017 | Nieuws

De gemeenteraad heeft een besluit geforceerd over de harmonisatie van het sportbeleid. Zowel de buitensportverenigingen in Reeuwijk als Bodegraven vinden het een sportonvriendelijk besluit na een overigens dramatisch verlopen proces. Wij en de andere buitensportverenigingen vinden dat wethouder Laura Leijendekkers (BB-R) en de coalitiepartijen BB-R, CDA, SGP en CU zich niks hebben aangetrokken van de noden en wensen van de buitensportverenigingen. Hier doemt het beeld op van een regentenclub met dovemansoren die bestuurlijke prietpraat uitkraamt als burgerproof en ondertussen lak heeft aan zijn eigen coalitieakkoord ‘Herkenbaar verbinden’. Hieronder proberen we dat uit te leggen.

In de achterliggende weken hebben wij als bestuur veel tijd en energie gestoken in het zogenaamde harmonisatiebeleid van de gemeente. Zeg maar het (financieel) gelijk behandelen van de verenigingen in Reeuwijk en Bodegraven. Die situatie verschilt namelijk nogal. Dat is verklaarbaar. Gemeenten mogen zelf bepalen in welke mate zij verenigingen (financieel) ondersteunen. Tot aan de fusie van Bodegraven met Reeuwijk (2011) trok de gemeente Reeuwijk royaal de beurs voor haar buitensportverenigingen. Dit in tegenstelling tot Bodegraven. Die was veel minder scheutig voor het verenigingsleven. Na de fusie van Bodegraven met Reeuwijk moesten die verschillen gelijk worden getrokken.

Daartoe heeft wethouder Leijendekkers (BB-R) namens burgemeester en wethouders een voorstel gedaan aan de gemeenteraad. In onze ogen een slecht voorstel waarmee zij de woede van de Reeuwijkse verenigingen op de hals heeft gehaald. Die moeten (gefaseerd tot 2021) toegroeien naar de situatie van de Bodegraafse verenigingen. Voor het zover is krijgen de Reeuwijkse clubs hun kleedkamers en een kantine cadeau (die nu nog eigendom van de gemeente zijn), gaat de gemeente die eerst nog opknappen en neemt bovendien de nog lopende leningen over. En dat vinden wij en de overige Bodegraafse buitensportverenigingen de wereld op zijn kop. Wij hebben namelijk onze kantines en kleedkamers zelf moeten betalen én onderhouden. En geld voor het opknappen daarvan ontbreekt.

Helaas ontbeert sportwethouder Leijendekkers verbindende en communicatieve vaardigheden. Zo heeft ze de Bodegraafse buitensportverenigingen bij haar voorstellen compleet genegeerd. Dat heeft tot veel wrevel en onbegrip geleid. Ook moeten we vaststellen dat de raadsleden van de coalitiepartijen – die dus over ons besluiten nemen – onvoldoende kennis hebben van het verenigingsleven. Dat bleek bij het open debat dat wij op 11 januari hebben georganiseerd. Op die manier wilden wij graag in gesprek komen met alle verenigingen in Bodegraven en Reeuwijk én de politieke partijen. Om uiteindelijk zo tot een gezamenlijk gedragen voorstel te komen.

Op die debatavond gaven de vertegenwoordigers van de coalitiepartijen aan dat zij graag zien dat de verenigingen duurzaamheidsmaatregelen gaan treffen. Dat past namelijk lekker in de ambities van de gemeente. Zonnepanelen, dubbel glas, enz. Te bekostigen door de verenigingen zelf! O ja, met een beetje subsidie. Bij monde van onze voorzitter Arjan Griffioen en Eef Zwanenburg van Vriendenschaar hebben wij aangegeven voorstander te zijn van duurzaamheid, maar dat daarvoor het geld op de verenigingsbegroting ontbreekt. Net als bij de andere Bodegraafse buitensportverenigingen.

Graag hadden wij gezien dat Leijendekkers en de coalitie ons als gezamenlijke buitensportverenigingen in Bodegraven en Reeuwijk de tijd hadden gegeven om voor de zomervakantie met een gezamenlijk voorstel te komen. Een voorstel dat wél op steun van alle verenigingen zou kunnen rekenen. Maar BB-R, CDA, CU en SGP drukten in de raadsvergadering van 25 januari hun eigen zin door.

Wel besloot de coalitie als een soort doekje voor het bloeden – en opnieuw zonder raadpleging van de sportclubs zelf – om de Bodegraafse verenigingen te ‘helpen’ bij het treffen van duurzaamheidsvoorzieningen. Het rendement zou uiteindelijk een gunstig effect moeten opleveren voor de clubkas van Rohda’76 en de andere Bodegraafse verenigingen.

Waar die hulp uit bestaat, is volslagen onduidelijk. Op dit moment hebben wij meer behoefte aan het wegwerken van het achterstallige onderhoud van de 8 oude kleedkamers en de toiletgroep. Om maar eens wat te noemen.

Gelet op het getoonde gebrek aan inlevingsvermogen aan de kant van de wethouder en coalitie in de achterliggende maanden, hebben wij op dit moment geen hooggespannen verwachtingen van de beloofde ondersteuning van de gemeente. Mocht daar meer over bekend zijn, dan praten wij u verder bij.

Het bestuur


Facebook

Iets te melden

Heeft u nieuws, een wedstrijdverslag, foto's of een ander item wat u graag op de website ziet staan. Mail dan naar

Twitter

Archieven

Adverteren op de best bezochte clubsite van de regio?

Laat je gegevens achter om alle informatie over adverteren te ontvangen

    Word nu lid van Rohda

    en geniet iedere week van het leukste spelletje bij de leukste club!

    Meer informatie