0172 - 614959 Broekveldselaan 2, Bodegraven
Home » ‘Harmonisatie gaat om meer dan geld’

‘Harmonisatie gaat om meer dan geld’

Door Kees van der Wilk | 13 januari 2017 | Nieuws

Besturen van Bodegraafse en Reeuwijkse sportclubs en afgevaardigden van de politieke partijen zijn dinsdagavond in gesprek gegaan tijdens een open debat over de harmonisatie van de buitensport. Initiatiefnemer Arjan Griffioen, voorzitter van Rohda’76 en woordvoerder namens de Bodegraafse clubs, kijkt terug op een waardevolle avond.

Bodegraven – ,,Voor de politiek was het dinsdagavond een openbaring om te zien dat de clubs willen samenwerken aan de oplossing en voor de clubs was het goed om éindelijk in gesprek te gaan met de politiek”, licht Griffioen toe. ,,De harmonisatie van de buitensport wordt gezien als iets zakelijks: Bodegraafse en Reeuwijkse clubs die uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de opstallen en het onderhoud. Maar er komt meer bij kijken. In het voorstel dat er ligt, wordt voorbij gegaan aan de emoties die dit met zich mee brengt en de gevolgen voor de toekomst. Bovendien ligt bij de clubs nu alle focus op geld. Maar minder geld, betekent ook mindere prestaties.”

Griffioen vervolgt: ,,De politiek gaat er heel makkelijk vanuit dat wij Bodegraafse clubs het wel redden (zie brief onderaan deze pagina, red.). Maar daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat we geen zuchtje tegenwind kunnen hebben. Met pijn en moeite houden we 1 à 2 procent van onze begroting over: die duizend euro hebben we nodig als reserve voor lampen of de wasmachine, daar kun je geen investeringen van doen. De Reeuwijkse clubs vrezen dat het niveau van hun clubs ver naar beneden gaan.”

De clubs willen constructief meepraten over harmonisatie. Het open debat was daar de start van. ,,Wij zijn door de politiek nooit gebeld en de Reeuwijkse clubs kregen een voorstel en daar moesten ze het maar mee doen. Wij merken dat de politiek niet of onvoldoende op de hoogte is van de problemen binnen de verenigingen. De bestuurders van de verenigingen weten dat als geen ander. Juist daarom moeten de verenigingen en de politiek samen optrekken om deze kennis te delen. Wij hopen dat de raad dit debat meeneemt in zijn besluitvorming. Volgens de oppositie is een verkeerde route gekozen tot harmonisatie en onderschat wat het teweeg heeft gebracht. De coalitie is vrij strak, maar we merken toch dat er iets van ruimte begint te ontstaan. Van niets naar iets, is al heel wat.”

,,De harmonisatie zal wel doorgaan, maar waar het ons om gaat, is dat er wordt gekeken naar de regelingen met de verenigingen, voor nu en voor over tien jaar. Wij willen blijven meedenken en gemeentebreed clubs helpen. Harmonisatie gaat om meer dan opstallen alleen. Wij laten niet meer los. Het debat was voor ons een start, zeker geen afronding, tot een goed proces”, aldus Griffioen.


Facebook

Iets te melden

Heeft u nieuws, een wedstrijdverslag, foto's of een ander item wat u graag op de website ziet staan. Mail dan naar

Twitter

Archieven

Adverteren op de best bezochte clubsite van de regio?

Laat je gegevens achter om alle informatie over adverteren te ontvangen

    Word nu lid van Rohda

    en geniet iedere week van het leukste spelletje bij de leukste club!

    Meer informatie