0172 - 614959 Broekveldselaan 2, Bodegraven
Home » Rohda’76 als gidsvereniging op het gebied van duurzaamheid

Rohda’76 als gidsvereniging op het gebied van duurzaamheid

Door Ad van der Herik | 29 januari 2019 | Nieuws

 

Rohda’76 koestert ambitieuze plannen op het gebied van duurzaamheid. Binnen drie jaar wil de vereniging los van het gas en de resterende energielasten zoveel mogelijk reduceren. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. Toch ziet verenigingsvoorzitter Arjan Griffioen kansen. ,,We gaan er voor dat dit plan wordt uitgevoerd’’.

 

Rohda’76 als gidsvereniging op het gebied van duurzaamheid?

,,We hebben een gedegen onderzoek laten uitvoeren door Merosch en Lok Techniek. Uit dat onderzoek blijkt dat het mogelijk is om het energieverbruik drastisch terug te brengen. Dat past precies binnen de ambities van de gemeente om energieneutraal te worden. Los daarvan moeten we ons gezamenlijk inspannen om de wereld beter door te geven, dan dat we die hebben gekregen. Daar sluit dit plan prima bij aan’’.

 

Waar moeten we dan aan denken?

,,In de eerste plaats willen onze cv-installatie vervangen door een warmtepomp. Warm water gaan we opwekken via zonneboilers. Dat vraagt ook om het vervangen van het huidige douchesysteem. Verder moet je denken aan het vervangen van alle lampen door ledverlichting, enkel glas door dubbel glas, isoleren van gevels, vloeren en daken en het plaatsen van zonnepanelen. Het gaat dan om een gefaseerde uitvoering van de werkzaamheden’’.

 

Blijft het daarbij?

,,Ons sportcomplex is van 1983. Dat merk je bijvoorbeeld aan de kleedkamers. Die zijn sterk verouderd. Als je wilt verduurzamen, dan moeten we die ook opknappen. Je kunt de duurzaamheidsmaatregelen niet los zien van de onderhoudsstaat van de kleedkamers’’.

 

Dan praat je waarschijnlijk over een enorme investering?

,,Ja, dat klopt. Uit het onderzoek blijkt dat de duurzaamheidsmaatregelen ongeveer € 300.000 kosten. Bij de opknapbeurt voor de kleedkamers moet je denken aan pakweg € 200.000’’.

 

Kan Rohda’76 zomaar € 500.000 ophoesten?

,,Het is natuurlijk een gigantische investering en daar heeft Rohda’76 zeker de financiële hulp van anderen bij nodig. Voor 6 maart beleggen we een algemene ledenvergadering waarin we onze plannen nader toelichten’’.

 

Foto-onderschrift: Voorzitter Arjan Griffioen. Foto Danny de Vries


Facebook

Iets te melden

Heeft u nieuws, een wedstrijdverslag, foto's of een ander item wat u graag op de website ziet staan. Mail dan naar

Twitter

Archieven

Adverteren op de best bezochte clubsite van de regio?

Laat je gegevens achter om alle informatie over adverteren te ontvangen

    Word nu lid van Rohda

    en geniet iedere week van het leukste spelletje bij de leukste club!

    Meer informatie