0172 - 614959 Broekveldselaan 2, Bodegraven
Home » Persoonlijke herinnering aan Hans Dijk: ‘Met kaplaarzen op het trainingsveld’

Persoonlijke herinnering aan Hans Dijk: ‘Met kaplaarzen op het trainingsveld’

Door Ad van den Herik | 30 juni 2024 | Nieuws

Op woensdag 26 juni 2024 overleed Hans Dijk op 81-jarige leeftijd. Vader van vier zoons die in het verleden het Rohda’76-shirt droegen: Erik, Dick, Ronald en Marc. Erik is nog steeds een gewaardeerd en zeer actief lid van onze club, onder andere als voorzitter van de sponsorcommissie en bestuurder van de Rohda Business Club (RBC).

Geboren Fries
Een aantal maal kruisten de wegen van Hans en ondergetekende elkaar. Zo werkte ik enkele keren als stembureaulid met Hans in de ESTO-kantine. En Hans wist mij te vinden in mijn hoedanigheid als freelancer van het Algemeen Dagblad Groene Hart. De ene keer ging het over een jubileumvoorstelling van De Fryske krite Bodegraven ‘Fier Fan Hûs’ (waar Hans als geboren Fries – zijn wieg stond aan de boorden van de Dokkumer Ee – voorzitter van was), de andere keer ergerde hij zich als bewoner aan de stilstaande klok boven zijn woning aan het Raadhuisplein. Dat vroeg volgens hem om een kritische verhandeling in de krant.

Train-de-trainer
Maar de herinnering aan Hans die mij het meest is bijgebleven dateert van het najaar van 1987. Ik was toen een paar maanden hoofdtrainer bij Rohda’76. Maar ik zag mijn taak wat breder en organiseerde iedere vrijdagavond een soort train-de-trainer avant la lettre. Daar bracht ik mijn kennis over op enthousiaste jeugdtrainers en -leiders. Een gevalletje learning by doing, want de ‘cursisten’ moesten op het trainingsveld zelf aan de bak: dribbelen, passen en trappen, kleine positiespelen enz.
Hans was in die tijd leider van het elftal van één van zijn zoons. En toonde zich heel leergierig. Hij wilde graag weten hoe je een training opbouwt en welke oefeningen het beste pasten bij de leeftijd en het niveau van het door hem begeleide team.

Bijzonder schoeisel
Destijds waren de faciliteiten bij Rohda’76 nogal beperkt. Zeer beperkt, mag ik wel zeggen. Van kunstgras had nog niemand gehoord en het trainingsveld kende op dat moment maar twee lichtmasten (alleen aan de kant van veld twee). Een trainingsveld dat bij een bescheiden regenbui al plassen vertoonde en in korte tijd verblubberde. Die drassige omstandigheden hielden Hans niet weg van het veld. Wel paste hij zijn schoeisel aan. Schoeisel? Mwah, hij stapte doodgewoon met zijn kaplaarzen het veld op en dribbelde naar harte lust door de plassen. Vreemd om met laarzen het voetbalveld op te stappen? Bijzonder was het zeker, maar zijn performance vertelt meer. Namelijk, dat we hier te maken hadden met een betrokken ouder en een zeer gemotiveerde vrijwilliger. Daar kun je er geen genoeg van hebben.

Ik wens Erik, Dick, Ronald, Marc, hun partners en kleinkinderen sterkte en veel mooie herinneringen toe.

Ad van den Herik


Facebook

Iets te melden

Heeft u nieuws, een wedstrijdverslag, foto's of een ander item wat u graag op de website ziet staan. Mail dan naar

Twitter

Archieven

Adverteren op de best bezochte clubsite van de regio?

Laat je gegevens achter om alle informatie over adverteren te ontvangen

    Word nu lid van Rohda

    en geniet iedere week van het leukste spelletje bij de leukste club!

    Meer informatie